Maahommik. Oi kui palav.

Maahommikud, eriti need laupäevased, on kuidagi unised. Vanaema läks hommikul turule. Ta müüb seal asju. Asju, mida vanaema ise kasvatab ja asju, mida vanaisa metsast toob. Vanaisa toob metsast seeni. Vanaisa ise seeni ei söö, aga talle meeldib neid korjata. Veel toob vanaisa metsast luua- ja vihamaterjali. Kuuri all lõhnavad kased ning pööningul kuivavad luuad. Vanaema kasvatab tomateid, küüslauke, suvikõrvitsaid, kaalikaid, peete, porgandeid, sibulaid, kartuleid, kurke, maitsetaimi ja lilli. Vanaema tehtud hapukurgid on turu parimad. Neid saab Keila turult. Nüüd suve lõpupoole käib vanaema ainult laupäeviti turul. Enam pole nii palju asju millega kaubelda. Kevadel kaubeldakse taimede ja varajaste saadustega. Suve lõpu poole kaubeldakse valminud viljadega. Veel on vanaemal kaasas vaarikaid ja tikreid ja mustikaid.

Suvehommikul on vanaema enne turule minekut teinud potitäie makarone. Muna ning singiga. Mina ärkan ja teen suure kruusi kohvi, valan koort peale ja söön makarone. Täna on ohkuipalav ilm. Kui me vanaisaga elupuuhekki pügasime, siis võttis naha väga märjaks. Nüüd oleme toas ja tõmbame hinge, sest õues on oikuipalav. Teine heki pool on vaja ka veel pügada, aga seda saab ilma traktori kopata teha. Muidu oli nii, et mina seisin traktori kopas, vanaisa sõitis edasi ja mina pügasin. Meil on elektriline hekipügaja. Pärast teeme nii, et mina hoian pinki ja vanaisa pügab. See on selle pärast, et aia sees ei mahu traktor lihtsalt kasvuhoone ja heki vahele.

Meie koeral on ka oikuipalav. Tema tahab veel rohkem varju kui inimene, sest koertel on paks kasukas. Õnneks on maaaias rohkelt puid ja aidavarjus saab ka olla. Heledas päikesevalguses kimavad autod mööda maanteed kuhugi poole. Neil on konditsioneerid ja jahe salong. Meil õues konditsioneeri ei ole, seepärast peame aeg-ajalt tuppa peituma ning ennast jahutama. Sest õues on oikuipalav. Loeme värskeid lehti ja mina loen raamatut. Suvelõpu alguse kärbsed sumisevad toas. Üks herilane on morsikannu ära uppunud.

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga